TUP

Talangutvecklingsplan (TUP) för Helsingborg City FC

 

 

Knattelaget (4-5år)

Antal träningar i veckan: 1 fotboll

 

Grunder

 

 1. Disciplin ( Att lära sig innebörden av att lyssna på tränaren och fokusera på fotbollen istället för på allt annat). Nyckelord: Koncentration, lyssna, tystnad, lugn, ögonen på bollen.

   

 2. Bollkänsla (Att ge spelaren möjlighet att få känna på en fotboll och bygga upp en kärlek till sporten, samt att göra klart för spelaren att fotboll spelas med fötterna och inte med händerna).

   

 3. Snabbhet (Att få spelaren att vänja sig vid fysisk aktivitet genom att springa på olika sätt).

   

 4. Koordination (Att få spelaren att kunna kontrollera sin kropp och sina rörelser).

   

 5. Lagarbete (Att lära spelaren att fotboll är en lagsport och att man måste spela tillsammans och inte bara för sig själv).

 

Fördjupning

 

Disciplin: Vi anser att det viktigaste för en spelare att utvecklas är att kunna följa instruktioner från tränaren. Därför prioriteras disciplin högst redan på knattenivå där tydliga riktlinjer och rutiner krävs.

Ex. När tränaren blåser i pipan så ska spelaren infinna sig direkt och hans beteende ska vara lugnt och koncentrerat, vilket innebär att han inte ska springa runt eller leka. Spelaren ska vara lyhörd och tyst så att både han själv och övriga spelare enkelt kan ta till sig tränarens instruktioner. Väl ute på planen så är det viktigaste att spelaren har ögonen på bollen, då man som nybörjare kan glömma bort varför man är där. En spelare som saknar disciplin hämmar inte bara sin egen utveckling utan även sina medspelares, genom att bli ett störningsmoment. En hög träningsprocent ska alltid värderas högt!

 

Bollkänsla: Vi anser att bollkänslan är det viktigaste att börja träna upp då själva fotbollen är det som alltid kommer att ligga i fokus. Det är viktigt att spelaren får leka med bollen innan själva träningen har börjat för att skapa en positiv känsla inför träningen. Spelaren ska under träningar få känna på olika moment som att passa, dribbla och skjuta, men också att få rädda bollen med händerna som målvakt. Det är viktigt att förklara att fotboll i första hand spelas med fötterna och inte med händerna, såvida man inte är målvakt.

 

Snabbhet: Vi anser att den fysiska aktiviteten och i synnerhet snabbheten är en väldigt viktig del av träningen i alla åldrar. Spelaren får vänja sig vid en hög puls och att det är jobbigt att träna, men också lära sig att man måste vara snabb både i benen och i hjärnan för att bli en bra spelare. Snabbhet i benen kan tränas upp i form av att springa mellan koner (riktningsförändringar). Reaktionsförmågan kan tränas upp i form av snabbhetstävlingar där tränaren ropar klara, färdiga, gå! Lekar som ”Tagen” funkar bra som uppvärmning.

 

Koordination: Vi anser att koordination är en en viktig del av träningen i ung ålder för att spelaren ska kunna få kontroll över sin kropp och sina rörelser. En bra koordination kan leda till bättre snabbhet, smidighet och balans, men kan även förhindra kollisioner och skador som i sin tur kan stoppa upp spelet och hämma spelarens utveckling. Koordination gynnar inte bara spelaren fysiskt utan också förmågan att tänka snabbt, där man blir tvungen att använda hjärnan mer aktivt. Bra koordinationsövningar är t ex. snabba steg mellan koner, hopp på ett ben, springa baklänges eller på sidan osv.

 

Lagarbete: Till sist vill vi även få med vikten av ett bra lagarbete. Tränaren påminner alltid spelaren om att fotboll är en lagsport och allt vad det innebär. Att man som spelare inte alltid kan ha bollen själv och att man ska spela med varandra, inte bara med sig själv. Spelar man med varandra så blir sporten också mycket roligare och bättre för alla inblandade.

 

Övrigt: Redan i dessa åldrarna kan man se vad spelaren besitter för talang och fotbollskunskaper. En spelare som är lång, orädd och gärna vill ta bollen med händerna eller som kanske inte är så duktig med fötterna bör kanske skolas till målvakt. En spelare som är orädd och kan tacklas bör kanske skolas som försvarare. En spelare som är kort och snabb eller med en bra teknik bör kanske skolas som mittfältare. En spelare som är snabb och har ett bra skott bör kanske skolas som anfallare.

Tränarens huvudsakliga uppgift är att få spelaren att tycka fotboll är kul och att fortsätta med det i framtiden. En tränare som är positiv, glad, engagerad, passionerad och som verkligen brinner för sin uppgift kommer att ha lättare för att utveckla spelaren. ”Barn gör som vuxna gör, inte alltid vad de säger.” Därför väljer Helsingborg City FC ut tränare som alltid kan visa tydligt och flera gånger inför en övning för att spelaren lättare ska förstå övningen. Tränaren får inte särbehandla eller favorisera en eller flera spelare, däremot får tränaren gärna anpassa träningsgrupperna efter spelarnas fotbollskunskaper och talang för att alla spelare ska få en så bra utveckling som möjligt. En långt utvecklad spelare utvecklas mer om han får ett bra motstånd, medan en inte lika långt utvecklad spelare mår bäst av att få chansen i en grupp med lite lägre tempo.

Tränaren uppmuntrar barnen till att spela fotboll på förskolan och uppmanar föräldrarna att engagera sig genom att ibland gå ut i parken med barnen och leka med bollen. Bollkänslan är som sagt det viktigaste att träna upp i dessa åldrarna. Tränaren välkomnar alltid barnen och ropar därefter upp namnen för att alla ska lära sig namnen på alla. Därefter berättar tränaren vad som kommer att hända på träningen för att sedan inleda passet. Träningen avslutas alltid med att alla barnen samlas för att få berätta vad som var roligt med träningen och därefter ge en ”high five”.

OBS:Det absolut viktigaste är självklart att barnen har roligt och att de bygger upp en kärlek till fotboll.

 

P-7 (6-7år)

Antal träningar i veckan: 2 fotboll

 

Grunder

 

 1. Disciplin (Precis som på knattenivån så är det absolut viktigaste att lära sig innebörden av att lyssna på tränaren och fokusera på fotbollen istället för allt annat). Nyckelord: Koncentration, lyssna, tystnad, lugn, ögonen på bollen.

   

 2. Teknik (Till skillnad från knattenivån där bollkänslan är det viktigaste inom fotbollsträning, så är nu ren teknikträning det viktigaste).

   

 3. Snabbhet (Snabbhetsträning kommer alltid att ligga högt upp på listan, då en spelare med hög topphastighet och reaktionsförmåga har stora fördelar inom modern fotboll).

   

 4. Passning & Mottagning (Då man börjar spela matcher i P-7 så vill vi redan här lägga in mycket passningsträning för att få in det direkt i matcherna).

   

 5. Lagarbete (Precis som på knattenivån så vill vi betona vikten av att lära spelaren att fotboll är en lagsport och att man måste spela tillsammans och inte för sig själv).

 

Fördjupning

 

Disciplin: Precis som på knattenivån anser vi att det viktigaste för en spelare att utvecklas är att kunna följa instruktioner från tränaren. Därför prioriteras disciplin högst på listan även här.

Ex. När tränaren blåser i pipan ska spelaren infinna sig direkt och och hans beteende ska vara lugnt och koncentrerat, vilket innebär att man inte ska springa runt eller leka. Spelaren ska vara lyhörd och tyst, så att både spelaren själv och övriga spelare enkelt kan ta till sig tränarens instruktioner. Väl ute på planen är det viktigaste att spelaren har ögonen på bollen, då man som barn kan glömma bort varför man är där. En spelare som saknar disciplin hämmar inte bara sin egen utveckling utan även sina medspelares, genom att bli ett störningsmoment. En hög träningsprocent ska alltid värderas högt!

 

Teknik: Till skillnad från knattenivån där bollkänslan är det viktigaste inom själva fotbollsträningen, så börjar vi nu med den mer strukturerade teknikträningen. Vi introducerar grundteknik med båda fötterna i form av dribblingar med insida och utsida fot. Detta sker i ett långsamt och kontrollerat tempo där det är viktigare att spelaren utför övningen korrekt, än snabbt och okontrollerat. Här är det väldigt viktigt att tränaren själv visar tydligt hur övningarna går till.

 

Snabbhet: Vi fortsätter att träna mycket snabbhet redan i tidig ålder där vi ökar intensiteten en aning. Snabbhet i riktningsförändringar är viktig och reaktionsförmågan prioriteras högst. Det blir mindre lekövningar och mer strukturerad snabbhetsträning både med och utan boll. Mycket tävlingar med och utan boll finns med i träningsupplägget.

 

Passning & Mottagning: Spelaren vänjer sig här att passa rätt, nämligen att passa med bredsidan och inte med vrist. Spelaren lär sig hur hård en passning ska vara och att passningen ska gå rätt till sin medspelare, så att inte medspelaren behöver springa och hämta bollen efter en passning. Spelaren kan uppfatta detta som lite tråkigt, därför bör det tränas under en lite kortare tid, fast med hög kvalité. Passningarna ska utföras med båda fötter. Mottagningarna ska helst ske med fotsulan. Lugnt och kontrollerat är nyckeln till utveckling.

 

Lagarbete: Precis som på knattenivån så är det viktigt att tränaren påminner spelaren om att fotboll är en lagsport med allt vad det innebär. Att man som spelare inte alltid kan ha bollen själv och att man ska spela med varandra, inte bara med sig själv. Spelar man med varandra så blir sporten också mycket roligare och bättre för alla inblandade. Spelare som bara dribblar på matcherna bör bytas ut 5 minuter för att snabbt lära sig att om man inte passar bollen så får man heller inte spela. Självklart ska spelaren få prova att dribbla ibland, men inte varje gång han får bollen.

 

Övrigt: Redan i dessa åldrarna kan man se vad spelaren besitter för talanger och fotbollskunskaper. En spelare som är lång, orädd och som kanske gärna vill ta bollen med händerna eller som kanske inte är så duktig med fötterna bör kanske skolas till målvakt. En spelare som är orädd och kan tacklas bör kanske skolas som försvarare. En spelare som är kort och snabb eller med en bra teknik bör kanske skolas som mittfältare. En spelare som är snabb och har ett bra skott bör kanske skolas som anfallare.

OBS:Det absolut viktigaste är självklart att barnen har roligt och att de bygger upp en kärlek till fotboll, men nu är det också viktigt att kunna ställa krav på barnen så att de verkligen börjar träna fotboll.

 

P-8 (7-8år)

Antal träningar i veckan: 3 fotboll

 

Grunder

 

 1. Disciplin (Spelaren är fortfarande väldigt ung och precis som på tidigare nivåer så är det absolut viktigaste att lära sig innebörden av att lyssna på tränaren och fokusera på fotbollen istället för allt annat). Nyckelord: Koncentration, lyssna, tystnad, lugn, ögonen på bollen.

   

 2. Teknik (Intensiteten på teknikträningen ökar och spelaren får träna mycket bollbehandling).

   

 3. Passning & Mottagning (Passningsövningar är en viktig del i träningen. Att snabbt kunna få kontroll på bollen när man mottagit en passning, för att snabbt kunna leverera en passning med kvalité är det viktigaste).

   

 4. Snabbhet (Vi fortsätter att utveckla spelarens snabbhet både med och utan boll. Övningar som hinderbana, snabba fötter, riktningsförändringar tränas upp. Förmågan att snabbt kunna parera fötterna ger en stor fördel när spelaren ska hinna först till bollen).

   

 5. Positionsspel (I den här åldern utvecklar vi spelarens positionsspel. Vi studerar vilka kvaliteter spelaren har och anpassar hans position efter det).

 

Fördjupning

 

Disciplin: Precis som på de tidigare nivåerna så anser vi att det viktigaste för en spelare att utvecklas är att kunna följa instruktioner från tränaren. Därför prioriteras disciplin högst på listan även här. I denna ålder ska bestraffning införas i form time-out på träningar eller bänkas på matcher om spelaren tramsar eller inte gör som han ska.

Ex. När tränaren blåser i pipan så ska spelaren direkt infinna sig och beteendet ska vara lugnt och koncentrerat, vilket innebär att man inte ska göra annat. Spelaren ska vara lyhörd och tyst så att alla spelare i gruppen enkelt kan ta till sig tränarens instruktioner. En spelare som saknar disciplin hämmar inte bara sin egen utveckling utan även sina medspelares genom att bli ett störningsmoment. En hög träningsprocent ska alltid värderas högt!

 

Teknik: Teknikträningen är mycket viktig i den här åldern där vi tränar upp bollbehandlingen. Detta sker i ett långsamt och kontrollerat tempo där det är viktigare att spelaren utför övningen korrekt, än snabbt och okontrollerat. Här är det viktigt att tränaren själv visar hur övningarna går till. Syftet är att spelaren ska känna sig trygg och säker med bollen.

 

Passning & Mottagning: I P-8 får snabbhetsträningen lämna mer plats åt passning & mottagningsträningen. Mycket intervall-träning och repetitioner med boll när spelaren får passa mot en vägg eller med en medspelare. Passningarna ska utföras med båda fötter. Mottagningarna ska helst ske med antingen insidan, utsidan eller fotsulan. Nu ökar vi intensiteten och utför övningarna med lite mera fart. Eftersom de börjar spela riktiga matcher i P-8 så försöker vi även göra passningarna så matchlika som möjligt. Försvarare får träna uppspel, mittfältarna och anfallarna får träna kortpassningsspel. Även ”Kvadraten” läggs in som uppvärmning.

 

Snabbhet: Vi fortsätter att träna mycket snabbhet och koordination. Snabbhet och riktningsförändringar är viktigt och reaktionsförmågan prioriteras högst. Vi tränar snabbhet både med och utan boll och det blir mycket tävlingar.

 

Positionsspel: I denna åldern börjar man att spela riktiga matcher och tränaren studerar då noggrant vilka egenskaper de olika spelarna har och därefter ger de positioner som de ska skolas in i. Försvararna får mycket försvarsträning i form av att t ex jobba defensivt i en mot en. Mittfältarna får mycket passningsträning, medan anfallarna får mycket avslut på målvakterna. Här är det viktigt att förklara varför vissa spelare inte får spela på sina favoritpositioner och kunna motivera dem till att göra sitt bästa på sin nya position.

 

Övrigt: I P-8 övergår man allt mer från lek till allvar och det är viktigt att sätta tydliga regler och riktlinjer som ska följas. Detta året är en förberedelse inför P-10 som kommer att bli första året med 100 % seriös träning och nolltolerans med allt trams. P-8 får chansen att spela någon liten turnering och får även chansen att känna på ren fysträning.

OBS:Det absolut viktigaste är självklart att barnen har roligt och att de bygger upp en kärlek till fotboll, men nu är det också viktigt att kunna ställa krav på barnen så att de verkligen börjar träna fotboll.

 

P-10 (9-10år)

Antal träningar i veckan: 4 fotboll

 

Grunder

 

 1. Disciplin (Vi övergår ifrån en lite mer lekfull nivå till en mer seriös nivå. Spelaren är fortfarande ganska ung och precis som på tidigare nivåer så är det absolut viktigaste att lära sig innebörden av att lyssna på tränaren och fokusera på fotbollen istället för annat).

  Nyckelord: Koncentration, lyhördhet, tystnad, lugn, engagemang.

 1. Teknik (Intensiteten på teknikträningen ökar och spelaren får träna mycket bollbehandling).

 1. Passning & Mottagning (Passningsövningar är en viktig del i träningen. Att snabbt kunna få kontroll på bollen när man mottagit en passning, för att snabbt kunna leverera en passning med kvalité är det viktigaste.

 1. Positionsspel (I denna åldern utvecklar vi spelarens positionsspel. Vi studerar vilka kvaliteter spelaren har och anpassar positionen efter det).

 1. Snabbhet (Vi fortsätter att utveckla spelarens snabbhet både med och utan boll. Övningar som hinderbana, snabba fötter och riktningsförändringar prioriteras. Förmågan att snabbt kunna parera fötterna ger en stor fördel när spelaren ska hinna först till bollen).

 

Fördjupning

 

Disciplin: I P-10 går vi helt över till en seriös träning. Det är nu som strikt disciplin införs. Sköter man sig inte på träningen så blir man hemskickad direkt, samtidigt som man får börja på bänken på matcherna. Saker som sen ankomst eller lathet bestraffas med fysträning utan boll. Spelaren ska kunna packa sin egen väska, knyta sina skor ordentligt och sköta skolan. En hög träningsprocent ska alltid värderas högt!

 

Teknik: Teknikträningen är mycket viktig även i denna ålder där vi tränar upp bollbehandlingen. Detta sker nu i ett lite högre tempo, men fortfarande kontrollerat där det är viktigare att spelaren utför övningen korrekt, än snabbt och okontrollerat. Här är det viktigt att tränaren tydlig visar hur övningarna går till. Syftet är att spelaren ska känna sig trygg och säker med bollen. Nya finter och dribblingar introduceras på små ytor.

 

Passning & Mottagning: Passningar och mottagningar är en minst lika viktig del som teknikträningen. Vi introducerar passningar på ett tillslag med båda fötterna och med både insida och utsida. Inomhus tränas mycket kortpassningsspel, medan utomhus tränas längre passningar längs marken. Vi tränar även spelaren på att kunna flytta bollen i sidled (bort från motståndaren), samtidigt som man har bollen nära sig och under kontroll.

 

Positionsspel: Här fortsätter vi att träna in spelaren på sin tänkta position. Vi börjar med riktig målvaktsträning minst en gång i veckan. Försvararna får träna mycket försvarsarbete, mittfältarna tränar mycket passningar och teknik, medan anfallarna får introduktion om avslutsträning. Många spelmoment utomhus där man får spela på sin riktiga position, men man får även chansen att prova på andra positioner som kan gynna spelarens utveckling.

 

Snabbhet: Vi fortsätter att träna mycket snabbhet och koordination. Snabbhet och riktningsförändringar är viktigt och reaktionsförmågan prioriteras högst. Spelaren tränar snabbhet både med och utan boll och det blir mycket tävlingar. Även snabbheten i tanken tränas upp, genom att tvinga spelaren att ta snabba beslut under tidspress.

 

Övrigt: Steget från P-8 till P-10 är det största steget man tar i TUP. Det är nu man lämnar barnstadiet och går in i ungdomsstadiet. Allting blir mer seriöst och tufft, både för spelarna och för ledarna. Saker ska skötas korrekt, både på och utanför planen, såväl fotbollen som skolan. Även rätt kost och vila introduceras. Spelaren ska behandlas mer som vuxen än som barn, men som ledare ska man självklart ta hänsyn till spelarens ålder.